Welke arbodienstverlener past bij jou?

Document downloaden

Vul je gegevens in om dit document te kunnen downloaden

Welke arbodienstverlener past bij jou?

Dat je als bedrijf verplicht bent een arbodeskundige in de hand te nemen, dat weten de meeste ondernemers wel. Maar dat je hierin een zorgvuldige keuze moet maken op basis van jouw wensen en verplichtingen, voelt voor sommigen te hoog gegrepen. “Een arbodienstverlener kan veel zorgen uit handen nemen, maar als ondernemer blijf je altijd zelf de verantwoordelijkheid houden om te weten wat je nodig hebt,” zo sloot ik een eerder artikel af, waarin ik het belang benadrukte van het kiezen van de juiste arbodienstverlener. En belangrijker nog: het goed afstemmen van de onderlinge verwachtingen. Veel organisaties hebben een contract en denken daarmee goed gedekt te zijn, maar worden plotseling onaangenaam verrast met hoge extra kosten en onenigheid over gemaakte afspraken. Soms is alleen de basis regelen niet voldoende!


Wat is een arbodienstverlener?

Heb je personeel in dienst, dan moet je je laten ondersteunen door een arbodeskundige, zoals een arbodienst, bedrijfsarts of preventie- of inzetbaarheidsadviseur. Deze kan jou en een medewerker begeleiden vanaf het moment dat diegene ziek wordt, totdat deze terugkeert of in een uitkering terecht komt. In mijn ogen denkt een goede arbodienstverlener ook verder dan deze basis: in hoeverre wordt er WIA-nazorgverlening geboden? En hoe zet je in op preventie? Dit kan bijvoorbeeld door middel van werkplekinspecties, bedrijfsfysiotherapie, inzetbaarheidscoaching en het begeleiden van leidinggevenden in het herkennen van (vroege) signalen van verminderde inzetbaarheid bij medewerkers. Ook kan de arbodeskundige meekijken naar trends en ontwikkelingen in de sector en in de organisatie. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken voor verzuim en kan je iets veranderen in de cultuur om dit op te lossen?


Wat heb jij nodig van een arbodienst?

Het voordeel van inzetten op preventie is dat je daarmee verzuim en bijbehorende kosten kunt voorkomen. Vind je dit als werkgever belangrijk en heb je daar ondersteuning bij nodig, dan zal je een arbodeskundige moeten kiezen die hierin mee kan denken. Maar er zijn meer zaken om te overwegen bij de selectie van een arbodienstverlener. Bijvoorbeeld:


  • Wil je dat alle verzuimzaken volledig uit handen worden genomen of wil je eigen risicodrager zijn? Een bepaalde mate van eigen regie is zeker aan te raden, want jij blijft als werkgever hoofdverantwoordelijk voor jouw medewerkers. Ben je volledig eigen risicodrager, laat je dan goed adviseren door een bedrijfsverzekeringsadviseur om slimme financiële beslissingen te maken. De regie uit handen geven aan het UWV kan ook. Maar let op: je blijft altijd ook zelf verantwoordelijkheden houden. Waar jouw verzekering niet dekt, blijf jij aansprakelijk. Bovendien draait het uiteindelijk om jouw werkgeversreputatie en de binding met je huidige werknemers.
  • Wil je volledig verzekerd zijn voor alle zaken rondom arbodienstverlening of wil je puur de basis op orde hebben? Let er op dat wanneer je een verzuim-ontzorgverzekering afsluit, je niet altijd eigen keuze hebt voor een arbodienstverlener. Sluit bij voorkeur een verzekering af waarbij je die vrijheid wel hebt; iedere organisatie heeft immers zijn eigen wensen en behoeftes.
  • Werken leidinggevenden binnen jouw organisatie volgens het eigen regie model en zijn ze goed uitgerust om het gesprek te voeren met medewerkers en hen te begeleiden in hun inzetbaarheid? Met andere woorden: heb je als organisatie voldoende kennis in huis om zaken zelf op te pakken of moet je meer uitbesteden?


Deze en meer overwegingen vind je terug in de ‘Checklist arbodienstverlening’ die je onderaan dit artikel gratis kunt downloaden.


Welke arbodienstverlener past bij jou?

Pas als je weet wat jouw exacte wensen zijn, kun je een passende arbodienstverlener kiezen. Naast deze harde punten, weegt ook de zachte kant daarin mee. Past de arbodeskundige bij jouw bedrijf, cultuur en personeel? Hebben jullie dezelfde ideeën over verzuim en preventie? Het vinden van een passende arbodienstverlener kan best een zoektocht zijn, omdat er veelal vanuit standaardpakketten wordt geleverd. Wil je dat ik met je meedenk? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.


Aandacht voor vitaliteit mag altijd

Traditioneel gezien lopen contracten met een arbodienstverlener per kalenderjaar, met een opzegtermijn van een aantal maanden. Er is daarom tegen het einde van het jaar veel aandacht over het eventueel overstappen van provider. Echter bestaat er steeds meer vrijheid in het invullen van het contract, tot aan de mogelijkheid van een maandelijkse opzeggingstermijn. Het is dus altijd een goed moment om te reflecteren op het huidige contract en wat je de komende tijd verwacht nodig te hebben. Aandacht voor vitaliteit mag altijd!

Onze selectie van praktijkverhalen

Praktijkverhalen