Interview met Sandra Engelbertink

In een interview met Business Women Nederland vertelt Sandra Engelbertink over Personele Zaken, haar drijfveren en het ondernemerschap! Lees het hier:


Wie ben je?

Ik ben Sandra en ik woon in Oldenzaal, het oosten van Nederland. Dat nuchtere, no-nonsense uit de streek heb ik ook in mijn bloed. In alles wat ik doe, werk of privé, heb ik twee duidelijke drijfveren: verbinden en delen. En dat zo lekker praktisch mogelijk! Ik geloof erin dat je nooit ergens in je eentje voor hoeft te staan en dat mensen elkaar verder kunnen helpen. Twee mensen weten meer dan één, je kunt dingen van een nieuwe invalshoek bekijken en uiteindelijk meer bereiken. Ik vind mensen bij elkaar brengen en kennis delen daarom heel belangrijk. Dat staat centraal in mijn ondernemerschap en staat voor mij ver boven de harde, financiële kant.


Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

De liefde voor het ondernemerschap ontstond al in de beginjaren van mijn carrière, toen ik vestigingsmanager van een technisch uitzendbureau was. Ook groeide mijn interesse in het hr-vak, in de breedste zin. Dat is niet zo gek: mensen en hun ontwikkeling, verbinding en kennis delen (mijn drijfveren!) staan hierin centraal. In de loop der jaren heb ik me steeds verder gespecialiseerd in strategisch gezondheidsmanagement, (preventie) ziekteverzuim en ontwikkeling. Dit heb ik kunnen toepassen als hr-professional in de grootzakelijke- en mkb-markt.


Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

In mijn functie in de grootzakelijke markt merkte ik dat ik het verschil kon maken. Ik kan praktische oplossingen bieden voor ingewikkelde hr-zaken. Ook zag ik dat vooral in het mkb, waar minder of geen capaciteit aanwezig is in hr-functies, die behoefte groot was. Het begon meer en meer te kriebelen en daarom ben ik een aantal jaren geleden begonnen met ondernemen. Eerst in samenwerkingsverband en inmiddels volledig zelfstandig, met Personele Zaken. De naam zegt het al: dit gaat om zowel de personele als de zakelijke kant van bedrijven. Als de balans tussen mens en organisatie goed is, dan heb je het in je om een sterk, toekomstbestendig bedrijf te zijn. Dat kun je uitstippelen aan de hand van een visie, strategie, cultuur en de context van je organisatie, maar je bereikt vooral veel als je gewoon start met een aantal kleine, praktische stappen. Ik merk dat veel ondernemers afhaken wanneer je hr-zaken te ‘groots’ maakt. Ik sta daarom zij aan zij met een ondernemer en samen kijken we hoe we al snel met kleine actiepunten een groot verschil kunnen maken. Dat kan gaan over excellent werkgeverschap, behouden van werknemers en daarmee vakkennis en vaardigheden, maar ook simpelweg over het voldoen aan wet- en regelgeving. Uiteindelijk is het mijn doel dat ondernemers “het zelf” kunnen doen, of vanuit een bewuste keuze zich hierbij laten ondersteunen.


Aan het einde van de rit zie ik tevreden ondernemers en medewerkers met een lach op hun gezicht. Dat vind ik geweldig aan het mkb: dat je dicht bij de mensen staat en duidelijk resultaat ziet!


Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Mijn drijfveren verbinden en kennis delen staan altijd aan. Of ik nou aan het werk ben, of niet. Ik kijk continu vooruit, ik zoek naar nieuwe mogelijkheden en ik houd ontwikkelingen in de gaten, zodat ik anderen verder kan helpen. Dit is hoe ik in het leven sta en dat vind ik heerlijk. Ik heb absoluut niet het idee dat ik continu aan het werk ben, ik kan heel goed de balans tussen werk en privé bewaren. Mijn partner en ik vinden ons werk en onze eigen ontwikkeling even belangrijk, dus we hebben bewust de keuze gemaakt om de belangrijkste zorg in ons leven, die voor onze kinderen, gelijkwaardig te verdelen.


Het ondernemen geeft mij zelfs extra vrijheden ten opzichte van werken in dienstverband. Het geeft me de kans om altijd datgene na te jagen wat mij het meeste energie geeft. Ik kan precies doen waar ik in geloof en ik kan samenwerkingsverbanden aangaan met mensen die bij mij passen en samen kennis uitwisselen. Ik werk vanuit mijn eigen visie en passie!


Wat maakt jouw onderneming uniek?

Personele Zaken staat voor praktisch! We komen bij bedrijven over de vloer, gaan het gesprek aan met medewerkers en vormen zo een onderdeel van een organisatie. Zo kunnen we hoge kwaliteit leveren, altijd op maat. Personele Zaken levert geen standaard oplossing, maar we kijken samen met de ondernemer hoe we zo praktisch mogelijk het verschil kunnen maken voor zowel organisatie als personeel. Ik geef dit iedereen mee die met en voor ons werkt. Dit doen we vanuit de thema’s ontwikkeling en (duurzame) inzetbaarheid, maar we zoeken ook daarbuiten naar oplossingen. Ik weet dat mijn klanten ervan op aan kunnen gaan dat als ze iets aan mij uitbesteden, dat het hoe dan ook altijd goed geregeld wordt. En niet onbelangrijk: dat ze er zelf ook veel van opsteken en nieuwe dingen leren.


Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Mijn enthousiasme is tegelijkertijd mijn valkuil. Dat ik enthousiast ben zal altijd zo blijven, vanwege alle mooie kansen en leuke projecten die op mijn pad komen. Maar terugkijkend had ik af en toe minder snel kunnen gaan. Dat biedt meer rust voor mijzelf, maar zeker ook voor de mensen met wie ik werk: mijn klanten en mijn collega’s. Uiteindelijk wil je op een hoog niveau kwaliteit kunnen blijven leveren en dan moet je nou eenmaal af en toe op de rem trappen.


Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Nu ik merk hoe goed ik tot mijn recht kom als ondernemer is het enige wat ik echt anders zou doen: eerder beginnen! Ik heb van nature een hoog loyaliteitsgevoel. In dienstverband betekent dat loyaliteit aan je werkgever en collega’s, als ondernemer betekent dat met name loyaliteit naar mijzelf en de mensen met wie ik werk. Daarom kan ik dichter bij mijzelf blijven, heb ik meer energie en kan ik meer bereiken, zowel werkgerelateerd als daarbuiten.


Wat is je toekomstvisie?

Ik wil Personele Zaken graag verder uitbouwen, zodat ik nog meer bedrijven kan helpen om mens en organisatie toekomstbestendig te maken/houden. Dat wil ik doen samen met een team, zonder een extreem groot bedrijf te worden. Ik wil een kleine organisatie blijven, maar met een grote reikwijdte: door te verbinden en kennis te delen. Om dit te bereiken werk ik nu bijvoorbeeld al samen met verschillende gelijkgestemde professionals en ik ben bezig een academie op te zetten om ondernemers te voorzien van de juiste kennis en vaardigheden en praktische tools.


Uiteindelijk draait het erom een helpende hand te kunnen bieden aan mensen en organisaties om toekomstbestendig te zijn! 

Onze selectie van praktijkverhalen

Praktijkverhalen