Hr professionaliseren in een groeiende organisatie

Het verhaal van Esther de Greeuw bij Capable


Esther de Greeuw werkt al 27 jaar met veel plezier bij Capable. Sinds vijf is ze verantwoordelijk voor alle personeelszaken. Een hele klus, want Capable is groeiende en daar hoort een flinke professioneleringsslag op hr-gebied bij. En dat terwijl ze in haar eentje de gehele hr-afdeling vormt. Maar de keuze was bewust en ze is er erg blij mee: ze wilde in haar werk namelijk meer te maken krijgen met mensen!


Hr voeren vanuit een sociale drijfveer

Esther: “Ik vind het belangrijk dat mensen zich gehoord en gesteund voelen. Een deel van langdurig verzuim vindt zijn oorsprong in de thuissituatie. Dus of het nou over werk of privézaken gaat, ik wil dat mijn collega’s weten dat ze bij mij terechtkunnen. Dat vraagt om een aardige tijdsinvestering van mijn kant, maar als je vroegtijdig signalen kunt herkennen, kan dat verzuim voorkomen of re-integratie bevorderen. En als iemand goed in zijn vel zit, dan levert diegene ook de beste output. En daar win je dan weer veel mee!


Ik vind het mooi om te zien dat iedereen verschillend is en op hun eigen manier met bepaalde situaties en relaties omgaan. Bij Capable werkt een zeer gemêleerde groep. Er is dan ook niet één standaard oplossing, dus maak ik graag alles voor iedereen bespreekbaar. Daarom hanteer ik een open deuren beleid. Werkgeluk stellen we boven alles en samen zoeken we naar wat daarvoor nodig is. Er ontstaan ook initiatieven vanuit medewerkers zelf, zoals bedrijfsuitjes. En als je niet mee wil, zijn we natuurlijk ook gewoon even goede vrienden.”


Elke dag doet Esther haar ronde om iedereen te begroeten. “Dat is voor mij een goede peiling. Hoe is de sfeer? Aan lichaamstaal kan je vaak al zien of het goed gaat of niet. Soms nodig ik iemand uit voor een kop koffie en een goed gesprek. Daar steek je veel van op.”


Het professionaliseren van hr-zaken

Een hele tijdsinvestering dus, maar met goed resultaat. En een werkwijze die goed bij het sociale karakter van Esther past! Ondertussen is ze bezig alle hr-zaken te professionaliseren. Dat doet ze samen met Personele Zaken. Capable heeft groeiambities en nu ze overgenomen zijn door een Amerikaanse partij, worden die naar verwachting in de komende jaren waargemaakt. In combinatie met een krappe arbeidsmarkt, al helemaal in de technische sector, is dat een uitdaging. “We zijn het afgelopen jaar aardig gegroeid. Met onze nieuwe collega’s doorlopen we een protocol met alle benodigde documenten en huisregels. We hebben dat allemaal goed op orde, maar het kan wel efficiënter en de uitstraling kan professioneler. Met inmiddels 65 medewerkers wordt dit gedeelte van hr iets wat je er niet langer even ‘bij’ kunt doen.”


Gebruikmaken van het netwerk

Via brancheorganisatie FHI kwam Esther bij Personele Zaken terecht. Andreas Meijer, Adjunct Directeur bij FHI: “Als brancheorganisatie behartigen we de belangen van alle organisaties die bij ons zijn aangesloten. We verbinden, werken samen en delen informatie. Dat doen we met name aan de hand van bijeenkomsten en beurzen. Voor ons is co-creatie met onze leden heel belangrijk, dus we vragen hen op welk gebied zij meer willen weten. Wij nodigen passende interessante sprekers uit. Zo hebben we ook Sandra van Personele Zaken uitgenodigd toen onze leden meer wilden weten over het meten van hr-zaken en het doen van analyses. Het komt ook vaak voor dat leden elkaar verder weten te helpen. Vragen kunnen gaan over alles wat met het ondernemerschap te maken heeft, zo ook hr. Denk aan verzuim, werkgeluk en arbeidsmarktcommunicatie. Of, zoals in het geval van Capable, groei en professionalisering.”


In kleine stappen vooruit

Om Capable aan die professionalisering te helpen, gaat Personele Zaken stapsgewijs te werk. Esther: “Nadat ze zijn komen sfeer proeven in de firma, heeft Personele Zaken eerst een plan van aanpak gepresenteerd. Dat was voor ons wel zo fijn, dan weet ook de directie waar we nou precies in gaan investeren en waarom. We hebben alle documenten die we al op de plank hebben liggen verzameld en gedeeld. Personele Zaken heeft deze nagekeken. Capable bestaat immers al sinds 1988, het is wel belangrijk dat alles nu nog up to date is! De documenten worden nu op orde gemaakt en we informeren collega’s, ook tussentijds. Ondertussen zoomen we verder in op thema’s als binden en boeien van collega’s, de preventie van verzuim, profielen en beoordelingsgesprekken en we kijken voor welke subsidies we in aanmerking komen... Maar alles stap voor stap, we beginnen met de meest urgente zaken en kijken dan weer verder. Het moet immers wel behapbaar blijven, zowel qua tijd als geld!”


Sandra: “Wat ik zo mooi vind aan Capable is dat het een bedrijf is dat je echt ziet evolueren. Ze bestaan natuurlijk al een tijd, ze groeien en zijn overgenomen door een Amerikaans bedrijf. Het is een bedrijf dat kleur durft te bekennen, met Esther als hr-adviseur die echt wil aanpakken en alle zaken goed op orde wil hebben. Ze schromen er dan ook niet voor om de hele basis, die ze al veelal hebben staan, grondig te laten checken. Ze staan open voor advies, waarbij we beginnen bij de basis op orde brengen, de organisatie daarin meenemen en vervolgens kijken hoe ze niet alleen een goede, maar ook een aantrekkelijke werkgever kunnen zijn. Alle facetten waarin wij als Personele Zaken kunnen helpen komen wel aan de orde!”

Onze selectie van praktijkverhalen

Praktijkverhalen