SLIM en STAP: subsidies voor opleidingen, leren en ontwikkelen

Document downloaden

Vul je gegevens in om dit document te kunnen downloaden

SLIM en STAP: subsidies voor opleidingen, leren en ontwikkelen

Heb jij medewerkers die een opleiding willen volgen? Die kans is groot: ontwikkeling van personeel wordt voor organisaties steeds belangrijker en de vraag ernaar van (potentiële) werknemers is groot. Het creëren van ontwikkelkansen voor jouw personeel levert je als werkgever veel op. Uiteraard kosten de meeste opleidingen wel geld… Het STAP-budget helpt jouw medewerkers hun ontwikkelambitie waar te maken. In 2022 zijn er zes momenten waarop deze subsidie kan worden aangevraagd. De tweede aanvraagmogelijkheid start op 1 juli. Wil je ook eens het algemene ontwikkelbeleid binnen jouw organisatie onder de loep nemen? Dan biedt SLIM een uitkomst!


Over het STAP-budget

Werkenden en werkzoekenden kunnen via het UWV een budget tot €1000 (incl. btw) aanvragen voor het volgen van een opleiding. Dit budget is een gift en hoeft niet worden terugbetaald. Het UWV keert de subsidie al dan niet toekennen en zal het bedrag direct uit aan de opleider uitbetalen. Degene die de subsidie aanvraagt hoeft het bedrag niet eerst zelf voor te schieten, dit is in tegenstelling tot bij de fiscale aftrek (die niet meer bestaat). De opleider bewijst via het STAP Opleidersportaal dat de werkende of werkzoekende heeft deelgenomen aan de opleiding.


Het bedrag wat het UWV beschikbaar stelt is beperkt en de vraag ernaar is groot. Het totale budget wordt verspreid over zes verschillende aanvraagtijdvakken in 2022. Is het budget voor een bepaalde periode op, kun je het dus gerust opnieuw proberen. Een nieuw aanvraagtijdvak start pak en beet iedere twee maanden. Zorg er wel voor dat de planning in orde is, want de opleiding moet binnen drie maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak starten. Wil je goed voorbereid zijn? Download dan onderaan deze pagina ons STAPpenplan!


Je kunt het budget alleen aanvragen per kalenderjaar. Duurt de opleiding dus langer dan een jaar, dan maak je in eerste instantie alleen kans op een vergoeding voor het eerste jaar. Wel kun je in het volgende jaar opnieuw een aanvraag indienen (maar toekenning is dus niet gegarandeerd).


Welke opleidingen allemaal in aanmerking komen voor de subsidie, vind je in het STAP-scholingsregister. De aanvraag voor het budget verloopt via UWV en moet uiterlijk vier weken vóór aanvang van de scholing ingediend worden.


Zijn de kosten van de opleiding hoger dan €1000, dan moeten de meerkosten betaald worden door de aanvrager zelf. Of door de werkgever!

 

SLIM: Subsidie voor werkgevers

Leergierige werknemers zijn goud waard. Daarmee blijven zij uitdaging vinden in hun werk en helpen ze jouw organisatie verder te ontwikkelen en toekomstbestendig te zijn. Hoe haal jij het meeste uit de ontwikkelkansen van jouw personeel? Welke mogelijkheden bied je? En hoe zorg je ervoor dat de ontwikkelbehoeften van jouw organisatie en die van jouw personeel op één lijn liggen? Met behulp van de SLIM-subsidie kunnen mkb-ondernemingen investeren in initiatieven op het gebied van leren en ontwikkelen.


De SLIM-subsidie kan worden ingezet voor:

 

  • Het (laten) maken en uitvoeren van een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan
  • Het inwinnen van loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers.
  • Initiatieven voor ontwikkelmethoden, zoals een bedrijfsschool, gesprekscyclus of andere projecten. 
  • Het aanbieden van een praktijkleerplaats.


Meer informatie: Uitvoering van Beleid SZW


Heb je inspiratie nodig over hoe je het budget het beste kunt besteden? Neem gerust contact met ons op.Download hieronder het STAPpenplan, voor het aanvragen van het STAP-budget:

Onze selectie van praktijkverhalen

Praktijkverhalen