Oplossingen voor personeelstekort - Patrick Loohuis aan het woord

Als hr-adviseur of directeur van een onderneming met groeiambitie herken je dit misschien: je bestaat drie á vier jaar en je voelt het aan alles: dit is hét moment om door te breken. Het moment om te knallen en om echt die grote groei in te gaan zetten. Los van alle uitdagingen waar je sowieso al mee te maken krijgt, is dat anno 2023 toch nog best lastig: door de grote krapte op de arbeidsmarkt kun je wel wíllen groeien, maar zijn daar ook genoeg mensen voor? Patrick Loohuis, directeur en mede-oprichter van D&B Betonproductie, bevindt zich op dat punt: na de basis van hr en het ondernemen goed op orde te hebben, is hij nu strategisch en met lef op zoek naar creatieve oplossingen voor het vinden van personeel!


Basis van hr op orde

In 2018 is D&B Betonproductie gestart met de productie van prefab betonelementen. Het begon klein. Vanaf de start zijn de oprichters begonnen samen met twee vakbekwame mensen uit de betonsector. Gaandeweg groeide het team, tot inmiddels negen medewerkers. Het is niet altijd makkelijk om deze mensen te vinden. Want laten we eerlijk zijn: werken in de betonproductie is niet het meest schone en charmante werk. Dat weet D&B Betonproductie echter goed te compenseren door andere factoren. Groei, flexibiliteit en gezelligheid staan bovenaan. Werk moet leuk zijn! Patrick: “We proberen op veel vlakken met elkaar contact te zoeken en plezier te houden. Zo borrelen of eten we regelmatig samen. Er is te allen tijde ruimte voor eigen inbreng in het gehele productieproces. Medewerkers worden bij zaken betrokken en kunnen daarin meedenken.”


Bovendien moeten alle hr-zaken gewoon goed geregeld zijn. Samen met Personele Zaken werd daarom vanaf begin gewerkt aan een loonhuis. Hoewel Patrick weet dat er veel hr-zaken zijn die hij zelf op kan pakken, merkte hij dat zijn tijd schaarser werd. Toch was er ook niet zoveel werk om een full-time hr-medewerker aan te nemen. De oplossing vond hij bij Personele Zaken. Patrick: “Het is voor mij een hele verlichting dat Sandra bijvoorbeeld de gesprekken met de medewerkers voert. Daardoor hoef ik er niet altijd bij te zitten en je merkt dat er een hele andere dynamiek ontstaat. In plaats van vragen als ‘Waar loop je tegenaan?’ gaat het nu over ‘Wat heb je nodig om je werk nog beter te kunnen doen?’. Bovendien merk ik dat medewerkers makkelijk open durven te zijn bij Sandra. Ze wekt veel vertrouwen.” Naast het loonhuis en de gesprekken is er inmiddels gewerkt aan een stevige basis voor hr. Met een RI&E, formulieren, formats voor gespreksverslagen, etc. 


Op zoek naar personeel

“We zijn altijd op zoek naar meer personeel,” zegt Patrick. “En dat is lastig! We houden de lijnen altijd open via uitzendbureaus, social media, ons eigen netwerk en via collega’s. Maar de reacties op vacatures stromen niet binnen.”


Gelukkig heeft Patrick een open houding en denkt hij graag vooruit. “Je hebt een plan en een visie nodig. Maar vooral lef.” Bij zijn zoektocht naar personeel let Patrick dan ook niet zozeer op wat er op een cv staat. Het maakt ook niet uit of iemand wel of geen Nederlands spreekt, of dat iemand bijvoorbeeld een minder goed verleden heeft. Patrick kijkt niet naar het verleden, maar naar hoe iemand nu in het leven staat en of diegene in het team past. “Iemand kan aan tafel heel veel indruk maken, maar dan alsnog twee weken later een heel ander persoon blijken te zijn. Bij een kennismaking drinken we een kop koffie en geven we een rondleiding. Lijkt het je wat? Dan reiken we je een overall en kun je beginnen! We blijven open communiceren. Bevalt het van een van beide kanten toch niet, dan stoppen we ermee. Maar we vinden wel dat iedereen een kans verdient.”


Samenwerken voor werkgelegenheid

Deze open houding verwachten de meeste mensen niet. Ze komen dan ook niet snel zelf aankloppen. Patrick heeft daarom contacten gelegd met o.a. de gemeente en werk-/leerbedrijven. “Er heerst een personeelstekort, maar er zijn ook zoveel mensen wél op zoek naar werk. Denk aan statushouders, vluchtelingen of mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zelfs als er een taalbarrière is, kun je wel een manier vinden waarop het toch werkt. We laten nieuwe medewerkers een dag het werk observeren en meedraaien. Vaak kunnen ze het gewoon de volgende dag al helemaal zelf. Je merkt dat ze alles geven, omdat ze echt graag willen werken en dankbaar zijn. Dat waarderen we enorm. We vinden het belangrijk dat ze zich prettig voelen bij enerzijds onze woonplaats Oldenzaal, anderzijds bij ons als werkgever.”


Blijvend oplossingen zoeken voor personeel

Gaat het dan altijd goed? Nee. Patrick heeft ook wel eens iemand aangenomen die toch niet aan de verwachtingen bleek te voldoen. Maar meestal gaat het goed. “Inmiddels weet de gemeente ons te vinden. Zoeken ze werk voor bijvoorbeeld vluchtelingen, dan bellen ze mij. En dan ga ik graag met die persoon om tafel!”


In deze groeifase blijft Patrick open voor nieuwe invalshoeken en mogelijkheden. Elke gemotiveerde, enthousiaste medewerkers is weer een stap vooruit! Niet alleen voor hem, maar ook voor de medewerker zelf en voor hulpinstanties zoals de gemeente. Win-win-win!


Onze selectie van praktijkverhalen

Praktijkverhalen